Gerelateerde projecten Soesterberg

projects

Weg der Weghen

De aanleg van deze bijzondere, 11km lange en in oorsprong kaarsrechte classicistische weg was een gezamelijk initiatief van de staf Amersfoort en de Staten van Utrecht. Midden 1600 was er behoefte aan een betere verbinding tussen het kleine maar rijke Amersfoort en Utrecht.
Jacob van Campen (bouwmeester van onder meer het Paleis op de Dam) ontwierp de weg  -door dichters  Wegh der Weegen genoemd - die zelfs als voorbeeld heeft  gediend voor de Parijse Champs-Elysées en Unter den Linden in Berlijn.
Zijn ontwerp was revolutionair: uitzonderlijk (60 m)  breed,  met aan weerszijden 3 rijen eikenbomen. Classisitisch van stijl, wat inhoudt  dat afmetingen en proporties op rigide wijze zijn toegepast. Dat resulteerde in een laan die gekenmerkt werd door een enorme regelmaat en ritmiek. De bomen waren in een exact verband, op een precieze plantafstand,  geplant.  Die symmetrische beplanting zorgde voor een grote esthetische waarde.
Er werden “vakken” van exact gelijke maat (100 Geldersche roeden  -376 m – breed en half zo diep) aan de weg uitgegeven, die –tegen het stuifzand, de bomen waren in de Middeleeuwen verdwenen - waren omwald en beplant met eikenhakhout.

Voor verdere informatie klik hier.

projects

Herontwikkeling kern Soesterberg

Herontwikkeling dorpsbrink Soesterberg
Soesterberg is ontstaan op de kruising van deze ‘Koninklijke’ weg en de postweg tussen Amsterdam en Arnhem. Op de kruising lag uitspanning Huis ten Halve. Een inspiratiebron voor de herontwikkeling van Soesterberg in oude glorie. Speciale aandacht zal gaan naar de herontwikkeling van deze dorpskern, waarvoor door het Ondernemers Netwerk Soesterberg in samenwerking met architect Carel Bense een visie is gepresenteerd met de uitstraling van een groene dorpsbrink. De gemeenteraad heeft in het voorjaar van 2015 de visie overgenomen.’

projects

5 Nieuwe woonwijken in Soesterberg

5 Nieuwe woonwijken in het groen
Het DNA van Soesterberg is groen en idyllisch. De komende jaren worden er drie nieuwe wijken gerealiseerd met in totaal 780 woningen, en worden twee locaties herontwikkeld met circa 195 woningen.
Dit oorspronkelijke DNA wordt hier opgepakt met een door groen bepaalde verkaveling.
De bijna 1000 nieuwe woningen die hier gerealiseerd gaan worden lenen zich zeer voor aansluiting op het bijzondere warmtenet van de SolarRunway. Groen in het kwadraat: van binnen en van buiten. Het is mogelijk in Soesterberg. Voor verdere info klik hier.

projects

Militaire objecten

In het dorp staan een aantal militaire gebouwen die deels de status van monument hebben. Het Officierscasino (plaatje boven) is het grootste gebouw en is in 1940 door de Duitse bezetter gebouwd. Het werd na de oorlog door Defensie benut en is al vier jaar niet meer als zodanig in gebruik. De locatie is te huur voor evenementen en congressen tot verkoop plaats vindt.

Marechausseekazerne Soesterberg

De marechausseekazerne stamt uit de 50’er jaren en is gebouwd in verband met de militaire inspanningen rond de koude oorlog. Is nog in gebruik bij het Rijks Vastgoedbedrijf. De locatie in het nieuw te bouwen centrum van Soesterberg zal er waarschijnlijk toe leiden dat hier een maatschappelijke bestemming terechtkomt.

Voormalig gezondheidscentrum Odijkplein

Het voormalige militaire gezondheidscentrum aan het Odijkplein ziet wisselende gebruikers van de zijde van Defensie. Ook hier zal de ligging in het nieuwe centrum aanleiding geven tot heroverweging.

projects

Soesterberg Airforce Memorial SAM

Monument Amerikaanse periode
Van 1954 tot 1994 was het vliegveld een NAVO basis met het Amerikaanse 32nd squadron. Zij kregen een eigen wijk in Soesterberg en hebben hier met veel plezier gewoond. Het plezier was wederzijds. Dat heeft zijn stempel gedrukt op het dorp en de laid back sfeer die er heerste. Uniek in Nederland en waarschijnlijk in Europa. Het einde van de koude oorlog heeft voor Soesterberg dan ook een heel bijzondere betekenis, die vorm gaat krijgen op een locatie in het dorp. Er komt op het dek van de nieuwe overkluizing over de N237 een park met daarin een monument voor de Amerikaanse periode. 

projects

Soester natuurbad

Soester Natuurbad terugbrengen
Tot 1990 was er een prachtig natuurbad tussen Soest en Soesterberg. Het moest tot groot verdriet van alle inwoners sluiten wegens de aanleg van het Hilton hotel op die plek. Wij willen dit bad terugbrengen – maar nu in een door de zon verwarmde versie.
’s Winters zwemmen in een warm openluchtzwembad midden in de natuur, top.

projects

Toerisme

Ontwikkeling toerisme
Soesterberg ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug en temidden van enorm veel bossen en militaire monumenten – teruggaand tot de Napoleontische tijd. Na 60 jaar opsluiting binnen de hekken van de koude oorlog is de tijd aangebroken voor een frisse wind. Toerisme en duurzaamheid zijn de toekomst voor Soesterberg. In samenwerking met het Toeristisch Platform Soest wordt door het Ondernemers Netwerk Soesterberg gewerkt aan een Toerismeplan om dit geheime landschap vol natuur en militaire monumenten te ontsluiten.

Soesterberg wandelroute 2,5 uur

Er zijn inmiddels een wandelroute langs highlights in de omgeving en een fietsroute langs het militaire erfgoed rondom Soesterberg ontwikkeld. De wandelroute is hier te downloaden.

projects

Overkluizing N237

De drukke provinciale weg N237 (de Amersfoortsestraat) vormde in het verleden een zware scheiding tussen Soesterberg en het Park Vliegbasis Soesterberg. Om de historische eenheid te herstellen is de N237 inmiddels verdiept aangelegd. De weg gaat omlaag en op maaiveld niveau is er een brede, groene overkluizing tussen de twee delen van het dorp aangebracht. Zo komt er gelijk een fysieke koppeling tussen het dorpshart en Park Vliegbasis Soesterberg / Nationaal Militair Museum. Door de herstelde verbinding is de herbestemming van Soesterberg Noord tot een aantrekkelijke woonwijk in een stroomversnelling gekomen.

projects

Duurzame OV verbinding

In de plannen voor het vliegpark Soesterberg is een recreatieve verbinding opgenomen die loopt vanaf NS-station Den Dolder langs het NMM naar de kop van Soesterberg. Deze route is zeer geschikt voor het realiseren van een duurzame verbinding met elektrische zelfrijdende voertuigen tussen de kern van Soesterberg en NS station Den Dolder.
Het bedrijf 2Getthere uit Utrecht is een in de regio gevestigde innovatieve producent van dit type voertuigen. Zij exporteren deze voertuigen nu op grote schaal naar het midden- en verre oosten, maar zijn op zoek naar lokale toepassing van hun ultramoderne duurzame OV-oplossing.
Wij zijn met 2Getthere in gesprek over samenwerking en promotie van deze wijze van transport op het park Soesterberg. Een briljante oplossing voor een bijzondere locatie – en goed voor het milieu dankzij plaatselijke opwekking van het benodigde elektrische vermogen met behulp van zonnecellen.

projects

Uitbreiding volgt

Hier kan ook uw project staan: doe mee met dit initiatief van SolarRunway Soesterberg!